Ljusets mentala ljus

Dessa små öar av en levande eld har blivit en symbol för härden för oss. På grund av kontrasten med förkylning och försäkring verkar utrymmet upplyst av ljus särskilt mysigt på vintern.

I moderna hus ersatte den tidigare härden elektriska spisar och mikrovågor – sedvanen att samla en familj vid elden länge sjunkit i glömska. Inte alla har eldstäder, men ljuset bevaras för oss med en helig betydelse och förenar energi från levande låga för oss. En romantisk middag, semesterets atmosfär, förväntan på jul … ljus skapar en känsla av komfort, värmande värme och mental lugn. Dagarna före semestern fyller hyllorna från trollkarlens trollkarl med en otrolig variation av ljus-hur för att göra rätt val och vilka förvärv som ska undvikas?

Glans överallt

Ett sällsynt parfymmärke släpper inte ut sina ljuslinje. Det finns praktiskt taget ingen butik eller hotell, var de än distribuerar sin arom – det sammanställs ofta av en individuell ordning av så välkända parfymer som Olivia Giacobetti, Isabelle Duyen, Selin Elena, Rami Medkidachi (Rami Mekdachi). Med början av kallt väder ersätter ljus blommor på restaurangbord. Deras mjuka ljus gör interiören mer förfinad, spiritualiserad. Deras hypnotiska låga har förtroende, intimitet, förförelse. Skapar en kammaratmosfär för uppriktiga konversationer eller för meditation, lugnar, vaggar. Ett sätt att kasta in i lycka är att ta ett bad omgiven av aromatiska ljus.

Att ljuset är värt

Ljus med aromen av verbena från L’Occitane, vaniljanteckningar från L’Artisan Parfumeur, anteckningar av oolong te från Acqua Di Parma, anteckningar om den klassiska doften av missoni och svart tuberos från Sisley.

Priset på högkvalitetsljus når 20–40 euro. "Om beloppet är lägre, riskerar du att köpa varor av tvivelaktig kvalitet, till exempel med en glasljusstake som kan spricka från uppvärmning," förklarar Patty Canac, en luktkänsla och professor i ISIPCA Perfym and Cosmetic Institute ( Frankrike). Ljusets yta ska vara slät – detta indikerar att det innehåller mineralvax, som kan överföra alla anmärkningar av doften, till och med de lättaste, till exempel aromen av citrusfrukter. ”Det är bättre att föredra ljuset i det transparenta glaset, sedan, efter att ha vänt det, blir det lättare för dig att kontrollera om veken fäst vid botten av metallsubstratet är beläget, exakt i mitten. Detta är nyckeln till dess kvalitet: veken kommer inte att böjas, och ljuset kommer att brinna ut till slutet, ”försäkrar Patti Kanak Patti. Detta substrat bör inte vara gjord av bly (det är skadligt för hälsan) utan från zink. För att kontrollera detta, gnugga det på en bit vitbok: om du hittar spår av grått, finns det bly. Pigment bidrar till vaxkomprimering, så ett färglöst (vitt) ljus brinner jämnare och ger bättre arom. Wicken ska vara gjord av bomull. För stora ljus i diameter, som regel, bränner inte ut till slutet. Och om det finns flera wicks i dem, var uppmärksam på att de inte är belägna för nära varandra.

Fast arom

Parfyminnehållet för att skapa en trevlig lukt bör variera från 10 till 12%, men det beror också på dess anteckningar: Jasmine, till exempel ljusare än Musk. "Vissa billiga suppositorier har bara ytan aromatiserade, medan en pipett används," säger Patti Kanak. – De luktar bra när de köper och efter den första tändningen. ". Det finns "näsor" som specialiserat sig på skapandet av parfymkompositioner som uteslutande avsedd för interaktion med vax. "Smaken på ett ljus är en mycket komplex process," fortsätter Patti Kanak. – Det är nödvändigt att testa varje parfymingrediens i vax. Skapandet av en parfymkomposition för ett ljus skiljer sig något från vad som används för huden: det finns ingen olfacativ pyramid, vilket innebär att det inte finns några initiala, hjärta och grundläggande anteckningar. Ljusets arom genomgår inte sådan metamorfos som på huden, det avslöjas omedelbart ". Detta innebär att vissa regler följer vissa regler och balans mellan alla komponenter. Högkvalitetsvax, parfym och wick – nyckeln till framgång. Ett bra ljus brinner under lång tid och jämnt potensmedel på nätet (en tratt bildas inte på ytan), det röker inte, veken förblir rak och är i mitten, och en trevlig arom kommer från den till slutet av bränningen (upp till 60 timmar).

Vilket vax är bättre

"Det är faktiskt bättre att välja ljus från mineralvax som uppfyller europeiska och amerikanska kvalitetsstandarder – de skiljer inte skadliga ångor," tror Patti Kanak. – Växtvax brinner korrekt, utan att bilda sot och bränna på glas, men det konsumeras snabbare och håller aromen sämre. ". Det finns flera växtvax (soja, carnauta, jojoba, kopparolja eller palmolja). När det gäller bi -vaxet är det mycket miljövänligt, men det är extremt svårt att aromatisera (eftersom den naturliga lukten är ganska stark) och priset är högt. "Bee Wax används oftare för tillverkning av enkla ljus," betonar Norbert Hiblot, ägaren till varumärket Geodesis som producerar sina egna aromatiska ljus. – För ljus översvämmade i en behållare föredrar vi att använda mineralvax, det är mjukare. Vår uppgift är att göra ytan på ljuset snabbt smälta, vilket leder till frigöring av aromen ".

Och om de är giftiga?

"I Europa är ljus en del av European Pharmacopei och genomgår lämpliga tester för toxicitet," säger Norbert Icelary. – Ändå finns det en risk förknippad med okontrollerade produkter. Till exempel kan billiga råvaror eller ljus från Kina särskiljas av bensen, cancerframkallande ämnen ". Patti Kanak rekommenderar inte att du köper små ljus, som vanligtvis säljs i ett paket med 50 stycken: ”Deras vax är inte tillräckligt bra kvalitet. Detsamma gäller för ljus som säljs i små plastformar – plasten smälter lätt ". Hon råder också att köpa endast högkvalitet, dyra ljus och inte använda dem ofta – särskilt när det gäller aromatiska ljus. Då kommer dessa sällsynta stunder att bli i full mening dyrbara.


Posted

in

by

Tags: